South Downs way fra Upper Beeding til Eastbourne

South Downs Way starter ved den eldgamle og historiske byen Winchester og følger den nordlige toppen av krittkanten av South Downs. Turen går 160 km gjennom Englands nyeste nasjonalpark fra Winchester til kystbyen Eastbourne. Fotturen går langs vakre landlige områder, med spektakulær utsikt, vidstrakte åkre, vakre skogsområder, pittoreske landsbyer og enorme mengder historie.

South Downs Way er godt merket og lett å følge. Den brukes av hester og syklister, så den er svært  tilgjengelig. Den kobler mange gamle og historiske stier og ruter brukt av reisende og handelsmenn siden steinalderen. Det er en av de letteste tilgjengelige nasjonale stiene i England, med få bratte seksjoner, bortsett fra når ruten faller ned i elvedaler, og for å komme ned til overnatting i de vakre byene, landsbyene og gårdene underveis. Selv om den turen sjelden overstiger 250 meter, gir turen en god følelse av plass, utsikt og luft. South Downs Way passerer festninger fra jernalderen, de spektakulære krittformasjonene til The Devil's Dyke og The Seven Sisters og gjennom bølgende landskap med sauer, mais og ville blomster i et av de vakreste delene av Sør-England.

Skal man gå hele strekket på 160 km, bør man sette av en uke hvis man også vil ha tid til å oppleve turen, naturen, landskapet, landsbyene og med mer. Vi hadde satt av tre dager på å gå, så vi valgte å begynne omtrent midt på ruta i Upper Beeding og gå til Eastbourne. Upper Beedning ligger omtrent 10 km inn fra sørkysten, og turen går østover ca. 70 km til Eastbourne som ligger ved den Engelske kanal.

Untitled photo

Upper Beeding til Lewes

Upper Beeding er en liten landsby/tettsted som ligger ca. 10 km inn fra sørkysten litt vest for Brighton og som var starten på tre dagersturen til Eastbourne. Turen fra Upper Beeding til Lewes er på ca. 30 km og går i lett kuppert terreng gjennom store jorder. På mesteparten av turen kan man se den Engelske kanal i sør når det er klarvær.

Det er en flott tur som gir masse tid til å prate, oppleve naturen og med mulighet til å ta flere korte avstikkere underveis.  September er i slutten av sesongen så det er betraktelig færre vandrere enn i høysesongen, noe jeg syntes var ypperlig.

Etter drøyt 2/3 av dagsetappen fikk jeg saftige gnagsår/vannblemmer under to tær på begge føttene. Skoene jeg brukte var gått inn lenge på forhånd, men ikke sammenhengende på så lang etappe. Så på grunn av at skoene var en anelse for korte eller føttene en anelse for lange, så ble det gnissing framme i skoene. Men heldigvis gikk det ikke hull på blemmene så vi kom oss fram til Lewes uten større problem en litt nedsatt gangfart.


Elva Adur som renner forbi Upper Beeding


De to bildene over viser utsikten fra South Downs stien og mot den Engelske kanal og man kan ane en rekke med vindturbiner i det fjerne.


Devil´s Dyke - National trust.Lewes

Vell framme i Lewes var det å finne overnattingsstedet, som viste seg å være et lite og sjarmerende murhus til et eldre ektepar rett utenfor sentrum. Der fikk vi losji på et soverom med eget bad. Det ble og ta en god dusj etterfulgt av heftig sportsteipplastring av fire tær med gnagsår, og deretter finne middag før det ble en kort oppdagelsesferd i denne lille byen på ca. 20.000 innbyggere.

Den engelske pubmiddagen var som forventet mettende og omtrent smakløs, men med øl og salt til ble vi mette og fornøyde og klare for en liten byvandring i den sjarmerende byen.

Vi hadde tenkt å besøke Lewes Castle som er fra slutten av 1000 tallet, men det var dessverre stengt for dagen, så det ble bare med noen bilder fra en privat park der man kan se slottet i bakgrunnen.

Foruten å gå langs mange av de sjarmerende gatene i den eldre bydelen er også flere andre fine opplevelser som f.eks. Southover Grange Gardens og Lewes Priory som er to små parkområder.

Etter dagens etappe samt byvandring i Lewes, kunne gps-en fortelle at vi hadde tilbakelagt knappe 40 km i løpet av dagen, så det var godt når vi kunne ta kvelden for å lade opp til neste dag.Lewes til Alfriston

Dag to startet med en god frokost i stua hos det eldre ekteparet som sper på pensjonen sin med kost og losji for slitne vandrere. En sjarmerende og rar opplevelse å sitte der i stua å bli servert frokost av et eldre, hyggelig og pratsomt ektepar.

Etter plastring av fire tær og bytte av sko gikk dagens etappe på ca. 19 km til Alfriston.

Dagens etappe startet med å gå 7 km nedover langs elva Ouse før stien dreier over elva mot øst og til tredagersturens bratteste motbakke opp til Itford hill. Herfra går det i et lett kuppet terreng og store jorder til man kommer fram til Alfriston.

Bo Peep parkeringsplass langs South Downs.


Untitled photo

Ved Firle Beacon kom vi over paraglidere i det flotte høstværet.


Dagens etappe ble avsluttet med en enkel afternoon tee i Alfriston. Ikke av den luksuriøse, eksklusive og dyre sorten, men enkel, god og mettende.

Kvelden ble avsluttet med en middag på The Star, hvor vi også overnattet. Turens aller beste måltid, svineribbe med sprø svor, erter, potetpurre, kål og en herlig sjysaus.


Alfriston

En av de mest populære landsbyene i East Sussex, og med god grunn. Alfriston er en av de eldste landsbyene i fylket. Den ble grunnlagt i den saksiske perioden og ble en markedsby i middelalderen.

Landsbyen har et par spennende historiske vertshus. Market Cross ble et kjent oppholdsted for smuglere i løpet av 1700-tallet, hovedkvarteret til en gjeng ledet av Stanton Collins. Forfatter Rudyard Kipling brukte bedriftene til Collins og gjengen hans som inspirasjon til diktet  'A Smuggler's Song'. Det andre vertshuset er Star Inn, hvor vi overnattet, er en bygning som dateres til 1400-tallet. The Star ble bygget som et stoppested for pilegrimer på vei til helligdommen St. Richard i Chichester.

Men den mest berømte historiske bygningen i Alfriston er trolig Clergy House, et halmtak med halstømmer Wealden, bygget på 1300-tallet. Clergy House var den aller første eiendommen som National Trust kjøpte i 1896. Clergy House gir et  innblikk i hvordan våre forfedre levde i middelalderen, og hvordan husene deres ble bygget. Huset er omgitt av en tradisjonell hyttehage.

St. Andrews sognekirke ligger i Alfriston. Denne nydelige gamle bygningen har blitt kalt The Downs Cathedral. Den ble bygget rundt 1360 i korsform toppet av et sentraltårn og slank spir. En interessant Alfriston-skikk som nylig har dødd ut, er å begrave lokale hyrder med en klase saueull i hånden. Ullen skulle betegne portvaktene i himmelen at den døde mannens dårlige oversikt over kirkedeltakelse skyldtes hans forpliktelse overfor flokken hans!

Bildet under viser den lille markedsplassen midt i sentrum av Alfriston, og med en strategisk plassert Jaguar i forgrunnen.

St. Andrew kirka i Alfriston

Alfriston til Eastbourne via Seven sisters.

Den siste etappen er absolutt den mest varierte og spektakulære delen av South Down. For å være korrekt, så går ikke South Downs way den ruta vi har valg som siste dagsetappe, men det ville vært helt feil å ikke legge ruta via Seven Sisters.

Turen starter med å gå langs Cuckmere elva og over noen jorder der det ene jordet var fylt med gule solsikker og man kan se Litlington White Horse på motsatt side av Cuckmere elva. Deretter går turen gjennom Friston skogen før man kommer til Seven Sisters Country Park. Når man går ned til utløpet av Cuckmere elva ser man de fantastiske kalkklippene Seven Sistert mot øst.

Fra Cuckmere utløpet og til Eastbourne er det omtrent 10 km vandring langs kalkklippene, og med en fantastisk utsikt til den Engelse kanalen. På veien passerer man flere severdigheter som National Trust-Bilring, Belle Tout-Lighthouse og Beachy Head-Lighthouse.

Om man ikke har som mål å gå hele eller deler av South Downs ruta, så vil jeg absolutt anbefale å gå strekket mellom Cuckmere utløpet og til Eastbourne. En flott tur og opplevelse.

Bak jordet med solsikker, Litlington White Horse som er laget i bakkeskråningen.

Seven Sisters kalkklippene sett fra utløpet til Cuckmere elva. I bakgrunnen ser man også Belle Tout-Lighthouse.

Den lyse hvite fargen på steinen kommer av av kritt som utgjør det meste av klippen. Formasjonene ble opprettet i forhistorisk tid da landet ble nedsenket og sjøvann presset det mykere krittet til overflaten, og disse formasjonene kom til syne igjen på overflaten når havnivået senere sank igjen. Bølger slår inn mot bunnen av klippene hver dag, som gjør at  store biter av klippemuren faller i vannet som gjør at klippefronten beveger seg sakte tilbake.


National Trust-Bilring med trapp for å komme ned til stranden. Belle Tout-Lighthouse i bakgrunnen


Belle Tout-Lighthouse.


Beachy Head-Lighthouse.


Utsikten fra Seven Sisters utover den Engelse kanal.


Snart ved  veis ende. Flott utsikt til den Engelske kanal til høyre i bildet og Eastbourne i bakgrunnen.

Det finnes utrolig mange og flotte stier i England for turgåere og syklister, og South Downs Way er en av de mest tilgjengelige av disse. For denne turen vil jeg absolutt anbefale å gå mot Eastbourne for å avslutte med høydepunktet, Seven Sisters.


Powered by SmugMug Owner Log In