Kvassdalen

Kvassdalen i januarlys

Det lille lommekameraet Ricoh GR III egner seg godt til landskapsfotografering. Med en APS-C bildebrikke på 24MP, og et sylskarpt objektiv med brennvidde tilsvarende 28mm i fullformatkamera gir dette lille kameraet flotte bildefiler.

Kameraet er i utgangspunktet myntet på gateforografering og er en favoritt for mange gatefotografer. I tillegg til å produsere flotte bildefiler, er kameraet så lite at det lett går ned i ei lomme, samt at størrelsen gjør at det tiltrekker seg lite oppmerksomhet noe som gjør det enklere å ta bilder i bymiljø og situasjoner der man ikke ønsker å tiltrekke seg oppmerksomhet.

Men som sagt, det egner seg også ypperlig til landskapsbilder. Skal man på en liten fjelltur og ikke orker å ta med seg et systemkamera, kan dette smettes ned i ei lomme og man merker nesten ikke at det er med.

På vei ned i bil fra Vikafjellet var det et flott lys som møtte oss i Kvassdalen. Det ble en rask stopp, fram med lommekameraet og knipse noen bilder før ferden gikk videre. Dette ble det siste bildet i januar 2021.

Ricoh GR III

Ricoh GR III


Månen

Månen over Nummestolane

 • Pentax K1 Mark II

  Pentax K1 Mark II

 • Pentax HD PENTAX-D FA* 70-200mm f/2.8 ED DC AW

  Pentax HD PENTAX-D FA* 70-200mm f/2.8 ED DC AW

Nesten fullmåne over Kyrelvfossen

 • Pentax K1 Mark II

  Pentax K1 Mark II

 • Pentax SMC DA* 300mm f/4 ED (IF) SDM

  Pentax SMC DA* 300mm f/4 ED (IF) SDM

De to bildene over er tatt med tre dagers mellomrom.

Det ene bildet med månen høyt over Nummestolane er tatt under en flott skitur på Vikafjellet.

Det andre bildet er en nesten full måne over Kyrelvfossen og er tatt fra bryggerekka på vestsiden av bukta i Vik i Sogn.

Det første bildet er tatt håndholdt med telezoom, og er relativt et enkelt bilde å ta. Det handler om å være på rett plass til rett tid, og å ha med kamera så klart.

Det andre bildet er satt sammen av to bilder. Månen er så kraftig opplyst i forhold til bakken og himmelen, at det er umulig å gjengi månen på en god måte med å ta bare et bilde. Enten vil himmelen og fossen framstå riktig eksponert og månen vil framstå mer lik sola, som ei lysende kule. Alternativt eksponerer man i forhold til månen slik at den ser riktig ut, men da vil himmelen og bakken bli helt svart. Så teknikken blir å ta et bilde eksponert etter månen og et bilde eksponert etter himmel og terreng, og sette dette sammen til et bilde. Bildet av månen og bildet av himmel med  terrenget er tatt med ca. 3 minutters mellomrom, og hele seansen er planlagt med hjelp av en app, Peakfinder, som jeg ofte bruker når jeg planlegger bilder der sola eller månen er et viktig element i bildet. Skjermbildet fra appen viser plassering av månen litt over kl. 1800 i forhold til valgt standpunkt, og det viste seg å stemme svært godt.

Det første bildet er tatt med Pentax K1 Mark II med HD Pentax-D FA* 70-200mm.

Det andre bildet er tatt med Pentax K1 Mark II med SMC Pentax* 300mm på stativ.

Peakfinder app

Untitled photo

Nummestolane og nytt objektiv.

Nummestolane.

Med nytt objektiv i fotosekken og flotte værmeldinger for Vikafjellet, var det bare å finne fram ski og staver. En flott anledning til å nyte vinterfjellet og til å prøve det nye objektivet.

Det nye objektivet er HD Pentax-D FA* 70-200mm, og er et beist av et objektiv på hele 2kg. Sammen med Pentax K1 mk.II blir totalvekta på 3kg, så det er litt å drasse med seg på tur. Men med en god sekk går det veldig fint. Der noen drar på trimmetur med vektvest, tar jeg heller og  putter litt kamerautstyr i sekken og legger avgårde.

Før turen testet jeg objektivet litt mot HD Pentax-D FA 24-70mm. Bildekvaliteten for brennvidde 70mm var bedre på det nye objektivet, så dette lover godt.

Så lang veldig fornøyd med objektivet, og over er et bilde tatt av Nummestolane fra toppen av tunellen på Storehaug. Ser ut som dette objektivet kan bli en god turkamerat ;-).

Pentax K1 mark II med HD Pentax-D FA* 70-200mm


Vik i Sogn i januarlys.

Vik i Sogn med ettermiddagssol og vinterprakt.

Planla en liten fototur til Kyrelvfossen for å ta et bilde av Vik i vinterdrakt og med ettermiddagslyset som er på vei bak Vikafjellet. Forholdene lå til rette, og sola skulle forsvinne bak fjellet ca. kl 15.05.

P.g.a. arbeid ved Tamsvegen, ble vi 15 min forsinket, og kom fram til Kyrelvfossen i siste liten. Men det ble nok tid til å ta 10-20 bilder før det gyldne lyset forsvant. Men resultatet over ble ikke så verst. Det er ei fantastisk lita bygd, Vik i Sogn.

Pentax K1 Mark II med HD Pentax-D FA 15-30mm.


Under legger jeg også ved et bilde jeg tok for nesten nøyaktig to år siden, minus tre dager. Litt mindre snø og et annet lys. Bildet under er tatt 16.01.2019.

Pentax KP med HD Pentax-DA 15mm F4 ED AL Limited


Furu i vinterstorm

På vei ned fra Strynefjellet mot Skjåk, står ei enslig furu i kraftige vindkast og -14°C. Det er et hardt liv å overleve i norske vinteren.

Pentax K1 Mark II med HD Pentax-D FA 24-70mm F2.8ED SDM WR


Månen på vei ned ved Sopande.

Som nevnt tidligere er det beste kameraet det kameraet du har med deg. Det hjelper lite å ha et godt kamera liggende hjemme når man kommer over et flott motiv.

På vei med bil over Vikafjellet, rett før Storehaugtunellen, dukket dette motivet opp. Flott lys på himmelen over Sopande, og månen på vei ned på morgenkvisten.

Da var det bare å stoppe bilen ved første mulighet og plukke fram kameraet fra baksetet av bilen og knipse noen bilder før ferden videre. Det er sjelden jeg angrer på å ha tatt med kameraet, men ofte har jeg angret på at det ligger hjemme.

Bildet over er tatt med kraftig undereksponering for å få fram strukturen i månen slik et den ikke framstår bare som ei lysende kule slik solen gjør. Det betyr at alle deler av bildet utenom månen må lyses opp kraftig, og som igjen fører til mer støy og ujevnheter spesielt i fargetonen på himmelen. Derfor har jeg jobbet mest med dette området for å få så jevne fargetoner og jevne overganger som mulig.

Pga stor blenderåpning led bildet også av vignettering (mørke hjørner) som også måtte rettes opp i etterarbeidet. Jeg har lagt ved det originale bildet slik det ser ut rett fra kameraet for å vise hvordan underlaget ser ut før fotoredigering i PhotoShop. Bilder viser tydelig at jeg har prioritert undereksponering for å få fram struktur i månen.

Pentax K1 Mark II med HD Pentax-D FA 24-70mm F2.8ED SDM WR


Årets første skitur på Vikafjellet.

Vikafjellet med Valanipa til venstre.

Vikafjellet, Vik i Sogn

Fantastisk lys på Vikafjellet den første dagen i 2021. Flott skiføre til tross for lite snø.

Toppen til venstre er Valanipa og til høyre er Fyrjaeggi der man så vidt kan ane varden i den siste solstrålen på kanten av eggen.

Pentax K1 Mark II med HD Pentax-D FA 24-70mm F2.8ED SDM WR

På vei tilbake til rv13 over Vikafjellet etter en flott skitur i fantastisk vinterlys. I bakgrunnen vises masta på Sopande.

Pentax K1 Mark II med HD Pentax-D FA 24-70mm F2.8ED SDM WR

Powered by SmugMug Owner Log In