Klatring i Blixhallen

På siste dag i januar 2019, ble det første klatreøkt for den nye klatregruppa i Vik.  Med nytt utstyr på plass med støtte fra Turlaget og bruk av klatreveggen i Blixhallen på Flatbygdi skole, ble dette en flott start for gruppa.

Tok med meg kameraet for å ta noen bilder av ungdommene som henger i en tynn tråd mens de klamrer seg fast til veggen.  En flott idrett og aktivitet.  Med dårlig fotolys i hallen, ble det høy iso, stor blenderåpning og relativt lang lukkertid.  Ingen blinkskudd og henge på veggen, men en dokumentasjon av en kjekk aktivitet.

Pentax KP med Pentax 24-70mm

Blodmåne

Tidlig på morgenen i dag 21.januar, var det total måneformørkelse.  Den totale måneformørkelsesfasen startet kl. 05:41 og varte til kl 06:44.

Det var på ingen måte optimale forhold til å ta bilder av månen.  I følge værmeldinga skulle det bli overskyet med enkelte gliper i skydekket.  Så jeg og yngstemann Viljar, stod opp kl 04:00 og lagde oss en grytidlig frokost før vi pakket på oss godt med klær og dro til Djuvik.  Det var bare å krysse fingrene og håpe på at vi fikk noen gliper i skydekket der månen var.  Det ble det.

Det ble noen korte glimt av blodmånen.  Akkurat så lenge at vi fikk tatt noen bilder.  Hovedproblemet vi hadde, var å få skarpe bilder.  Vanskelig å stille skarpt i så lite lys fra månen samt at det helet tiden var litt dis i luften.  Men vi fikk noen korte glimt med nesten helt klar himmel.

Det ble en flott opplevelse og noen få gode bilder.

Pentax KP med Pentax 300mm på stativ.  Blender F1:4, iso 1600 og lukker 1s.

Årets andre skitur

Årets andre skitur gikk til Storehaug.  Vi hadde et lite håp om at det kanskje var løyper, men det var det ikke.  Så det var å tråkke egne spor.  God trim.

Det var flott lys i starten av turen med solglimt og helt vindstille.  Nummestolene fikk også et flott strølys gjennom skyene som jeg måtte ta noen bilder av.

Pentax KP med Pentax 24-70mm.Bødalen i snødryss.

Untitled photo

Dette ble den andre turen i januar opp til Kyrelvstupet.  Denne gangen med kameraet rettet mot Vik og Bødalen.  Flott vinterlys med hvit snødryss nedover Bødalen gir avdempede pastellfarger.

Ingen spesiell kamerainstillinger, men litt etterarbeid for å få fram detaljer i skygger og i skyene.

Ofte er det godt å bare ta opp kameraet og ta bilde uten å planlegge, finne fram stativ, trippeleksponere for HDR m.m.

Pentax KP m. Pentax 15mm limited.

Kyrelvi i januar

Untitled photo
Untitled photo

Endelig ble det en fin fridag i januar.  Vi snakker ikke om klar himmel og strålende sol, men lett skydekke med skyfrie parti, solglimt og vindstille.  Turen opp til Kyrelvi var flott, med et tynt snødekke og enkelte plasser med glatt speilblank is under.  Årets første tur i høyden, men med fjellsko på beina i stede for ski.

Bildet over er satt sammen av 11 bilder.  Grunnen til det er at jeg ville få fram en flyt og bevegelse i vannet i stedet for å "fryse" vannet.  Jeg hadde ikke med stativ, og da er det ikke enkelt med lengre eksponeringer.  Løsningen ble å ta 11 bilder i raskt rekkefølge, håndholdt, og sette disse sammen i PhotoShop for å få fram denne effekten.  Ser i ettertid at jeg kunne med fordel ha tatt 11 bilder til for å gi vannet en mer fløyelsmyk overflate.

Over viser to bilder.  Det første bildet er et av de 11 bildene som ble brukt, for å vise hvordan resultatet blir med vanlig eksponering.  Det andre bildet er satt sammen av 11 bilder for å få en myk overflate på vannet som er i bevegelse.  Som nevnt over, ble ikke resultatet som ønsket da jeg synes overflaten på vannet ble for grovt.  Jeg måtte enten ha tatt flere bilder for å sette sammen, eller hvert bilde måtte ha hatt lengre eksponering.

Om man liker bildet til venstre eller høyre er smak og behag, men dette er en teknikk som kan brukes i flere sammenhenger, både med eller uten stativ.

Pentax KP med Pentax 24-70mm

Powered by SmugMug Owner Log In