Etter en kjedelig januar håper jeg på en god februar.

Untitled photo

Nå har hele januar passert, og det har vært en slapp fotomåned.  Den har vært dominert av gråvær og jevnt med nedbør, og når arbeidsdagen er over er det nesten mørkt ute.

At det er mørkt ute er i å for seg bare en utfordring.  Da er det gode muligheter til å ta nattbilder med stjerner og kanskje Melkeveien. Men når januar har vært sammenhengende overskyet med enkelte korte perioder med klart vær, er det lite stjerner og melkevei å se.

Det har vært ettermiddager og kvelder, jeg har speidet etter skyfri himmel, men det har ikke kommet når jeg har hatt anledning.  Så rent fotografisk har januar vært en kjedelig måned bortsett fra en kveldstur opp til Hopperstad stavkirke for å ta bilder av flombelyst norsk historie.

Nå er februar i gang, og jeg krysser fingrene for bedre fotoføre.  Det blir i alle fall lengre dager, og lysere ettermiddager, så mulighetene blir bedre dag for dag. Så er det bare å håpe på litt klarvær om kveldene, så kan det bli mulighet til å fanger stjerner i bilderamma.

I dag ble det en rask tur ned til strandpromenaden i Vik for å knipse noen bilder.  Jeg var på tur nedover fra Seim, og da var det et flotte skyer og et magisk lys på fjelltoppene på nordsida av Sognefjorden.  Da jeg kom til strandpromenaden hadde skyene dekket til fjelltoppene og lyset hadde blitt flatere og kjedeligere.  Men jeg knipset av noen bilder, og det beste bildet ble dette.


Pentax KP med Pentax 24-70mm,


Forberedelser

Snart går turen til Tokyo. Det blir mest sannsynlig en engangshendelse, så det er viktig å planlegge godt. Det er ikke bare selve turen med fly, overnatting, transport, opplevelser, mat, penger m.m. som må på plass. En fotoentusiast må også planlegge hva som skal med i kamerasekken.  Det må være så lite og lett som mulig, men samtidig tilstrekkelig til at man ikke mister for mange bildemuligheter.

Jeg har flere limited objektiver som er mye mindre og lettere enn det jeg kommer til å ta med. Grunnen til at de ikke får være med er todelt. Det ene er at de har faste brennvidder på 15mm, 35mm og 70mm.  Det kan lett bli mye bytting mellom objektiver etterhvert som motivene forandrer seg. Med et reisefølge på fire, der jeg er den eneste som har fotointeressen, kan det raskt bli litt mange stopp med skifting av objektiver og venting for de andre. Derfor har jeg valg å ta med meg Pentax 12-24mm for de trange gatene og innendørsbilder. Pentax 24-70mm blir allroundobjektivet som passer for de fleste situasjoner.  Pentax 50-135mm er for de gangene det er behov for litt kraftigere tele for motiver lengre unna aller for mindre utsnitt. Fordelen med både 24-70mm og 50-135mm objektivet er at der er værtettet, og sammen med kamerahuset Pentax KP som også er værtettet, trenger jeg ikke å bekymre meg for regn.

I tillegg tar jeg også med meg Ricoh GR III, som er et fantastisk flott gate og reisekamera. Det er et utrolig lite kamera med samme bildebrikkestørrelse som mitt speilreflekskamera, og et fantastisk godt objektiv som gir sylskarpe bilder. Det kameraet er så lite at det lett får plass i ei lomme, og er raskt og enkelt å ta fram når man går gatelangs. Det er så unseelig og lite og  vekker lite oppmerksomhet, samtidig som bildekvaltiteten er fult på høyde med et systemkamera med APS-C bildebrikkestølrelse (som mitt Pentax KP).

To kamerastativer blir med i bagasjen.  Det litte som er Really Right Stuff sin lille mini-tripod som er som skapt for Ricoh GR III.  Men siden det tåler opp til 6,8kg vekt, så fungerer det også helt flott til Pentax KP. Det er et stativ som egner seg til lav standpunkt, macro og på bord, murer, stoler m.m. Fantastisk robust og lite stativ som er ypperlig å bruke på steder der det normalt ikke er lov å bruke tripod. Jeg bruker et Sirui kulehode som jeg synes fungerer svært godt.  Jeg har faktisk brukt dette stativet sammen med Pentax KP og Pentax 300mm, og det fungerte fint. I tillegg må jeg ha med et høyere og mer robust kamerastativ, og det er et Sirui carbon reisestativ.  Lett og stabilt i forhold til vekt.

En miniblits blir med. Selv om jeg svært sjelden bruker blits så er det situasjoner der jeg har savnet dette, og denne blitsen er så liten at det går fint å drasse med seg.

IPadén blir med til fotoredigering på kveldene og backup av bildefilene.  Jeg har ca. 200 Gb ledig kapasitet på iPadén, og har da plass til backup av ca. 3.000 i raw-formatet dng. Tror det skulle holde. For redigering har jeg også med digital pen fra apple samt SD-konverter for å laste opp bildene på iPadén.

Ellers må det med ekstra batteri, batteriladere, powerbank, USB-lader med fem ladepunkt, GPS til systemkamera, SD-kort, sikkerhetsreim, multiverktøy, og renseutstyr til objektiver og kamera.  Kanskje tar jeg også med ND-filter og Polarisasjonsfilter, men skal jeg begynne å styre med dette vil det bli litt ventetid for resten av reisefølget.

Og til slutt så skal jo alt dette ned i en kamerasekk som er stor nok, og liten nok til å bli med som håndbagasje på flyet.

Det blir noen kilo å drasse på, men sånn er det når man ikke er fornøyd med folkekameraet "mobilen". Jeg krysser fingrene og håper jeg får tatt noen gode bilder fra Tokyo.


Lange eksponeringer

I dag lærte jeg noe nytt om Pentax KP.

Jeg synes det er spennende med bilder med lang eksponering, og det finnes mange måter å gjøre dette på med Pentax KP.  Den gode gamle måten for eksponeringer lengre enn 30s, er å sette kameraet på "Bulb" og koble til en fjernutløser som helst har timerfunksjon.

En annen måte er å bruke bruke "Interval shooting" i kameraet, der man kan ta mange bilder og deretter sy dette sammen til et bilde med forskjellige blandingsforhold i f.eks. Photoshop.  Det gir stor fleksibilitet da man kan ved hjelp av "smart object" kan blande bildene på forskjellige måter.

Det går også ann å bruke "interval composite" i kameraet, som er det samme som "interval shooting", men her velger man hvordan bildene skal settes sammen.  Da kan man velge mellom "Average", "Additive" eller "Bright", og ta det som passer i forhold til ønsket resultat.

Pentax KP har også en egen innstilling for å ta bilder med stjernespor.

For alle de tre alternativene til "Bulb", liker jeg personlig "Interval shooting" best, da dette gir størst fleksibilitet i redigering if.eks. Photoshop.

Men i dag lærte jet om en mulighet jeg ikke viste om.  Ved å sette Pentax KP i "Bulb", så kan man faktisk stille inn lukkertider helt opp til 20 minutter.  Dette betyr at en kombinasjon av "Interval shooting" og "Bulb", enkelt kan gi så lange eksponeringer som batteriet klarer uten å måtte koble opp med ekstern utløser og timer. Denne funksjoner gjelder slik jeg har forstått, også på Pentax K70, Pentax K1 og Pentax K1 II.


Star Wars

Untitled photo

Jeg kan fremdeles huske da jeg så den første Star Wars filmen som ungdom.  Det var en film som for sin tid hadde helt fantastiske spesialeffekter.  Interessen for Star Wars filmene har holdt seg, og guttene i familien har tatt opp interessen.  Yngstemann bestemte seg for tre ukes siden å lage sitt eget lasersverd, og etter iherdig innsats har kan kommet i mål.  Etter min mening et flott resultat bygget av en gammel spade, lommelykt, sort tape, rør av akrylglass, deodorantflakse og cellofan.

Så vi to bestemte oss for å prøve å ta noen bilder med lasersverdet ute i hagen.  Etter noen forsøk fikk vi et resultat som ikke ble så aller verst, men det trengs en del flere forsøk for å få et godt nok resultat.  Bildet over er det beste resultatet etter første forsøk.  Kanskje blir det noen flere førsøk for å perfeksjonere bildene.  Men det var veldig artig å prøve.

Penax KP, Pentax 12-24mm, Metz 50 AF-1 blits, Phottix Atlas II fjernutløser og Bensro tripod.

Powered by SmugMug Owner Log In