Langs Sølvringen

Untitled photo

Det har vært ei grå Jul, men ut må man for å få litt frisk luft og bevegelse.  Ikke minst kan det være nyttig å få økt forbrenninga litt, så vi ikke går så voldsomt i pluss i juletida.

Da er det kjekt å ta seg en rask spasertur rundt Sølvringen, og som vanlig er det med et kamera.

Grått og trist vær ute, men det finnes alltid et motiv i all slags vær.  I dag ble kameraet rettet mot Torsvegen 3.  Et enkelt og stilistisk fasadebilde, som under vanlige forhold ville blitt kjedelig.  Men med litt skodde som visker bort bakgrunnen, lager duse pastellfarger og legger et mystisk slør over landskaper er med på å løfte motivet mange hakk.

Jeg tenkte på om jeg skulle manipulere vekk strømledningen og telefonledningen til høyre for huset, men fant ut at dette ikke var rett.  Det er med å gir en ekstra dimensjon og fortelling, da bildet ikke er tenkt som et romantisk og idealisert framstilling.

Pentax KP med Pentax 50-135mmPå vei til jobb.

Untitled photo

Ofte når jeg er ute å går, har jeg med meg enten en liten fotosekk eller fotobag.  I den har jeg plass til et DSLR kamera, to objektiver og et ministativ.  Bare sånn i tilfelle.

I dag var det et slik tilfelle.  På vei til jobben så jeg dett flotte lyset over Sognefjorden, så det var strake veien ned til strandpromenaden i Vik.  Fram med ministativet, og kamera med et 24-70mm objektiv.  Komponere bildet i full fart, og brenne av 6 eksponeringer på iso 200, blender 4.0 og 1.0s lukkertid, og deretter på jobb.

De seks bildene ble lagt i photostack på median.  Ikke verdens mest spennende komposisjon, men et fint lys som gjorde at jeg hadde lyst til å få det festet på bildesensoren.

Pentax KP med Pentax 24-70mm objektiv og Really Right Stuff ministativ.

Juletrehogst på Hovland

Untitled photo

Et av høydepunktene i jula, er når vi drar til Hovland for å hogge juletrær.  Vi har i mange år blitt inviter at Knut og Jorun.  Hå har Kjersti og Geir overtatt den gode tradisjonen, godt hjulpet av Knut og Jorun.

Det er like trivelig hvert år å få være med på juletrejakt i skogen, og med obligatorisk gange og sang rundt et juletre ut i det fri.  Vi har basket rundt i -10°C med truger i dyp snø, ruslet rundt i fantastisk vintervær, kavet oss framover i regn og vind, men med god mot og humør samme hva værgudene skulle kaste på oss.

Bildet over er fra årets gangen rund juletreet i mildt vintervær, litt vind og tele i bakken.

Måtte i år som tidligere år forevige denne stunden som har blitt en flott juletradisjon og start på jula for oss.

Pentax KP med Pentax 24-70mm

Vik musikklag 85år

Vik musikklag hadde 85årsjubileum i år.  I den anledning holdt de konsert i Vik ungdomshus i desember, og jeg fikk spørsmål om å ta noen bilder som skulle brukes i Sogn Avis.

Dette er et relativt enkelt oppdrag, men utfordringen er at det er svært dårlig belysning i ungdomshuset.  Jeg ønsker ikke å bruke blits, da det i mange sammenhenger tar bort mye av stemningen i bildene, og at et en mengde blitslys vil ødelegge opplevelsen for publikum.

For å slippe å bytte objektiv fram og tilbake avhengig av situasjonen, valgte jeg å ta med med to kamera.  Pentax K3 med påmontert Pentax 24-70mm objektiv og Pentax KP med Pentax 50-135mm objektiv.  Med bildestabilisering i huset er det uproblematisk å ta bilder håndholdt selv med lite lys, men pga bevegelser på scenen prøvde jeg å holde lukkeren nede i 1/60 sekund.  Det ble brukt blender 1:2.8 og iso 1600 eller 3200 for å takle det dårlige lyset.  Bildekvaliteten under slike forhold blir ikke de beste, men er mer en gode nok for den tiltenkte bruken.

Det er gjort minimalt med etterarbeid av bildene, men litt oppskarping, fargejustering og lysjustering og øke kontrast må til på raw-filene før de konverteres til jpg.  Ellers vil de bli blasse, flate og kjedelige.

Men jeg kunne ha spart meg alle justeringene, for de ble raskt og effektivt ødelagt av bildebehandlinga i Sogn Avis.  Første bilde er hentet ut av den digitale utgaven av Sogn Avis, og det andre viser tilsvarende bildet jeg sendte inn.  All kontrast, skarphet, farge og stemning er effektiv fjernet i bildebehandlinga til avisa.  Det er helt forståelig at papirutgaven ikke har god bildekvalitet, men det overrasket meg at den digitale utgaven av avisa har bildekvalitet som faktisk er dårligere enn papirutgaven.

Legger ved link til eksempel på bilder jeg tok for NRK i forbindelse med Ottar Wiik sin kabaret "Rundballeri hurra", der bildekvaliteten i stor grad er beholdt.  Trykk på linken under.

  • No Comments

Sigma 18-35mm. Hvorfor det blir lite brukt.

Untitled photo

For flere år siden kjøpte jeg et Sigma 18-35mm objektiv med Pentax fatning.  Det som er spesielt med objektivet er at objektivet er svært lyssterkt med blender f:1.8 i hele zoomområdet, og at det leverer sylskarpe bilder i APS-C formatet helt fra største blenderåpning.  Ulempen er at objektivet er relativt stort og tungt, men jeg tenkte at dette måtte være et ypperlig objektiv for mange typer motiver og i dårlig belysning, som f.eks. under Vik musikklag sin jubileumskonsert som vist over.

Min erfaring er at objektivet produserer sylskarpe bilder, men det er et men.  For Pentax har dette objektivet problemer med autofokus.  Min erfaring er at når jeg fokuserer og får bekreftelse i kameraet at bildet i fokus, så er det ofte uskarpt.  Dette er dessverre mer regelen enn unntaket, så objektivet blir i desverre ofte liggende.  De gangene det blir brukt, er når jeg skal ta bilder der jeg har god tid til å justere fokus manuelt.

Bildet av objektivet er hentet fra kameraleie.no.

Powered by SmugMug Owner Log In