Pentaxian Yearbook 2019

Pentaxian yearbook er et prosjekt Stephen Obermeier og Béla Nagy startet i 2017 med første Pentaxian yearbook 2017 som kom ut i 2018. Pentaxian yearbook 2018 kom ut i 2019, og nå er Pentaxian yearbook 2019 klar for bestilling.

Dette er et prosjekt som samler inn bilder tatt med Pentax kamera, av profesjonelle og entusiaster, og samlet dette mellom to harde permer. I første utgave tok utgiverne kontakt med forskjellige fotografer med utgangspunkt i bilder lagt ut på facebook. Da var jeg så heldig å bli kontaktet for å bruke et av mine bilder, så jeg fikk med et bilde i første utgave av Pentaxian yearbook 2017. I neste utgave fikk jeg ikke med meg annonsering for innsending av bilder, og gikk glipp av muligheten til å få med et bilde i 2018 utgaven.

For Pentaxian yearbook 2019 ble det sendt inn over 15.000 bilder, hvor ca. 300 bilder ble plukket ut for bokversjonen. Jeg var en av de heldige og fikk med mitt bilde av telegrafhytta på Vikafjellet. Kjempemorro for en fotoentusiast med et Pentaxkamera i ei lita bygd på vestlandet.

Mitt bilde i Pentaxian yearbook. Telegrafhytta på Vikafjellet.


Løvetann, en tøff plante.

Dette er ikke årets første løvetann, men det er en tøff utgave av arten som har bestemt seg for å slå seg til ro i ei sprekk i en betongmur. Det skal ikke rare muligheten før den griper den og prøver å skape seg et liv i temmelig tøffe omgivelser. Den er ikke ansett som den flotteste planten man får i hagen, men hardfør og villig som bare det.

Pentax PK med Pentax 20-40mm


Sognefjorden sett fra Synshovden

Med klar himmel, 7-8kg i sekken og truger på føttene tok jeg turen opp til Synshovden for å få med meg solnedgangen. Turen opp var tung, men vell verdt strevet med en fantastiske utsikten ut over Sognefjorden og sola på vei ned for kvelden.

Bildet er satt sammen av 9 forskjellige bilder for å få med meg hele panoramaet. Det er litt utfordringer med å sy sammen bilder med sola i bildeflata, siden det skarpe lyset inn i linsa både gir mange refleksjoner. Spesielt er dette utfordrende for himmelen, som blir vanskelig å få til med jevne overganger, men resultatet ble ikke ille.

De to bildene under viser litt av prosessen. Det første bildet viser hvordan alle bildene er justert og satt sammen slik at de passer til hverandre, og det andre bildet viser det endelige resultatet etter at bildene er blendet sammen. Som bildene viser var det spesielt utfordrende med det lyse skjæret fra sole på spesielt det ene bildet til venstre for sola, så derfor er det viktig å ha rikelig med bilder for å kunne jevne ut slike ujevnheter og lysskinn.

Pentax KP med Pentax 24-70mm.


Vetlefjordbreen

Rett sørover fra strandpromenaden i Vik i Sogn, ser du ferjeleiene Hella og Dragsvik. Oppe på fjellet kan du se en Vetlefjordbreen som er en brearm fra Jostefonni. Vi er i midten av april og det er rikelig med snø på fjellet, og den kan fort bli liggende langt utover både våren og sommeren.

Pentax KP med Pentax 300mm.


Brandholten

Årets første tur til Brandholten ble den 10.april. I strålende solskinn og nesten vindstille gikk turen på alt fra tørr sti og til snø nesten opp til knærne. Men vi kom fram, og fikk den sedvanlige flotte utsikten utover Sognefjorden.

Pentax KP


Løteigen, Vik i Sogn

Et lite stykke vest for Hopperstad stavkirke, ligger denne gamle fraflytta gården på Løteigen. Uten vedlikehold over mange år, er dette lille gårdsbruket nedslitt og falleferdig.

På en gråversdag med jevnt regn og tunge skyer tok jeg turen opp. Været stod i stil med gården. Grått og trist, men samtidig fascinerende. Her var det en gang full aktivitet for å få tilværelsen til å gå rundt, og nå er det bare et tomt skall som vitner om en svunnen tid med mase slit for å skaffe nok mat på bordet. Det finne mange slike "minnesmerker" over alt i Norge.

Pentax KP med Pentax 24.70mm

Powered by SmugMug Owner Log In