Fossekallen i Hopra

Fossekallen er en fascinerende liten fugl. Den er norges nasjonalfugl, og er en robust liten skapning som tåler ekstrem kulde og kan holde til i høyder på opp til 5.000 moh.

Fossekallen holder seg alltid i nærheten av rennende vann, der den dykker og svømmer korte strekk på leten etter mat langs bunnen. Den bruker vingene som svømmeredskap når den dykker, og «spaserer» deretter på bunnen, mot strømmen. Den lever i hovedsak av vanninsekter, larver, krepsdyr, småfisk og snegler som den jakter på i vannmassene og langs bunnen.

Fossekallen vinterbadere også, og bruker iskanten som sittested for å kikke etter føde. De er kjent for å kunne dykke selv om lufttemperaturen nærmer seg 50 kuldegrader.

Hvis du går langs Hopra fra Vik sentrum og til Kålhagen, vil du nesten bestandig kunne observere en til to fossekaller som holder til her. De flyr opp og ned den smale elva på jakt etter mat.

Skal du ta bilder av denne lille krabaten trenger du et godt teleobjektiv på 300mm eller kraftigere.

Bildene under er tatt med PENTAX K-3 Mark III og PENTAX-DA* 300mm F4 ED [IF] SDM.

I jakten på bilder av Fossekallen dukket det plutselig opp ei Gråhegre midt i elva. På avstand glir den i ett med omgivelsene, så vi var nærme før vi oppdaget den, og vi klarte og komme oss omtrent 10-15 meter unna og fikk tatt noen bilder før den ble lei av oppmerksomheten og tok til vingene og forsvant nedover elva.


PENTAX K-3 Mark III med smc PENTAX-DA* 300mm F4 ED [IF] SDM
Powered by SmugMug Owner Log In