Bjørnabreen

Bjørnabreen

Bjørnabreen over Esefjorden, som er en sidearm fra Sognefjorden.  Bildet er tatt på en lett tur til Brandholten i flott høstvær.

Pentax KP med Pentax macro 100mm WR

Valanipa i høstlys

Untitled photo

Nå nærmer vi oss slutten av september, og høstfargene har virkelig tatt tak i fjellheimen.  De grønne forrige sommerfargene må vike plassen for varme høstfarger, tidlige og kjølige kvelder, og morgendugg.

Det er ei flott tid å gå fjellturer i.  Den friske fjellufta og de fantastiske fargene gjør hver tur til en flott naturopplevelse.  Det varer ikke lenge, så det er bare å finne fram fjellskoene og ta beina fatt.

Bildet over er tatt fra Ovriseggi og på vei sørover mot Storehaug.  Sola har nettopp gått ned i vest, men som bildet over viser er det fremdeles et varm lys som gir litt glød i landskapet som vender vestover.

Fjelltoppen midt i bildet er Valanipa, en topp som stikker 1231 m over havet.

Pentax KP med Pentax 24-70mm.

Huglafossen

Untitled photo

Planen vår å prøve på lang eksponering av Huglafossen like ovenfor Åse, Vik i Sogn.  Men det gikk ikke helt etter planen.  P.g.a. terrenget og demningen som er bygd rett foran fossen, måtte jeg gå helt inntil fossen for å få et godt utsnitt.  Men da fikk jeg så klart problem med kraftig driv fra fossen med masse ørsmå vanndråper somraskt  la seg som et tynt lag på objektivet.  Så i løpet av få sekunder ble det så mye dråper på objektivet at bildene ble uskarpe.  Men jeg fikk tatt noen få bilder.  Fram med kamera, sikte og finne brennvidde og komposisjon.  Ned med kamera og tørke av frontlinsa.  Opp med kamera og ta et bilde så raskt som mulig og ned igjen for ny tørk.  Gjentok dette noen ganger før jeg snudde nesa hjem igjen.  Hadde håpet på lang eksponering der vannet blir dratt ut i en fløyelsmyk bevegelse, men det gikk ikke etter planen.  Det må nok en anne foss til.

Demninge begynner rett til venstre for bildet, så det er ikke så mye spillerom til komposisjon, men jeg prøver kanskje igjen en annen gang med litt mindre vann i fossen og forhåpentligvis litt mindre vanndriv.

Pentax KP med Pentax 12-24mm-

Ny Pentax !?

Det kan se ut som Ricoh planlegger et nytt Pentax-kamera neste år.  En oppfølger av K3 II med  APS-C sensor og oppgraderinger hentet fra K1 II /KP.  Det ser også ut som det kommer noen nye knapper og brytere på huset.  Det er noe jeg setter pris på, for da slipper man så ofte inn i menyene men kan styre alle viktige funksjoner fra knapper og brytere på utsiden.

Ut fra bildene ser det ikke ut som det blir utfellbar skjerm.  Ikke et stort problem for min del da jeg har erfart at jeg sjeldent bruker denne muligheten på Pentax KP.  Jeg håper spesielt på bedre AF-prestasjon, men ellers er jeg veldig godt fornøyd med bildekvalitet på mitt Pentax KP.

Etter mange år med Pentax, sitter jeg med mange objektiver, så jeg krysser fingrene og håper det vil komme ut nye kameraer i årene som kommer.

Naturfoto fra bil går også bra.

Det er ikke nødvendig å legge ut på strabasiøse turer med fullpakket sekk for å ta naturbilder.  Bare man husker å ta med kameraet, ligger det utrolig mange flotte motiv rett utenfor vindusruta på bilen.  Det er bare å sveive ned når motivet og lyset er på plass.  Og kan man gå noen hundre meter fra bilen kan man i mange tilfeller forbedre bildet ytterligere enn å bare slenge kameraet ut av bilvinduet.

Fordelen når man kjører bil, er at man dekker et store område på kort tid, som igjen gjør at vær,  lysforhold og motiv kan forandre seg mye på kort tid.  Sjansen for å finne gode motiv under gode lysforhold øker betraktelig i forhold til en 7-8km kort fjelltur.  Så det viktig å ha evnen til å se ,og å stoppe opp når man oppdager et godt motiv.  Ha kameraet klart i kupeen og være innstilt på å gå et lite stykke for å få et bedre standpunkt.

Under er et lite knippe bilder som er tatt på denne måten, sånn omtrent 50-200m fra bilen.

Sigma slutter å lage objektiver til Pentax

Skal man tro facebook og internettryktene, ser det ut som Sigma slutter å lage objektiver med Pentaxfatning.  Tamron sluttet med dette for mange år siden, og nå er det Sigma som gir seg.

Bakgrunnen skal være nedgangen i Pentaxbrukere som igjen gir for lite kundegrunnlag for at Sigma ønsker å satse videre med Pentaxfatning.

Det er heller ingen utsikter til at det kommer noe nye Pentaxmodeller med det første.  Det skje helt sikker ikke i år, og så spørs det om de klarer å stable på beina en eller flere konkurransedyktige modeller neste år.  Kjenner at jeg tviler litt på det.

Kanskje må jeg begynne å se etter et annet merke, etter å ha vært en trofast Pentax bruker i nesten 25 år.  Regner med at mitt kamera og objektiver holder lenge ennå, men når kamerahuset må skiftes ut om noen år, så spørs det om Pentax er på markedet ennå, eller har kastet inn håndkleet.  Det er en tøff konkurranse, og klarer man ikke å markedsføre merket på en god måte, forsvinner man uansett hvor bra produktet er.

Dårlig kameratest

På det store internettet finnes det tester, omtaler og synspunkt på det meste.  Også for kamera- og fotoutstyr, som er en viktig del av min hobby.

Som et eksempel på hvor lite etterrettelig og seriøs tester kan være, har jeg lagt ved et lite eksempel på en nettside man skulle tro var seriøse.

https://global.techradar.com/no-no/news/de-beste-kompaktkameraene

Dette er en test som gir seg ut for å teste de beste kompaktkameraene i 2019.  Og her er det mye som mangler og en viktig logisk brist.  Den logiske bristen er begrepet kompaktkamera.  Det betyr et lite kamera, og som du fortrinnsvis får ned i ei lomme eller liten håndveske.  Eller direkte oversatt fra det engelske "pocketcamera", lommekamera.

I testen kommer de med 3. plass, som er Sony Cyber-shot RX10 IV.  Det er ingen ting med det kameraet som sier kompaktkamera.  Med en størrelse som et systemkamera med utskiftbare objektiver og vekt på drøyt 1 kg, er det helt uforståelig å ta med dette i en kompaktkameratest.  Men testen utelater for alle kameraene å opplyse om størrelse og vekt, som er en avgjørende faktor om du er på jakt etter et KOMPAKTKAMERA.

Neste kamera er ført opp på 7. plass.  Det er Panasonic Lumix FZ2000 som ligger i sammestørrelse  som Sony, men som er en anelse lettere.  Drøyt 900g og som du skal få enormt problem med å få plassert i ei jakkelomme eller bukselomme.  På ingen måte et kompaktkamera.

Det som også er merkelig, er at Ricoh GR III ikke er med i testen.  Dette er et kamera som av mange seriøse gatefotografer og kameranettsider konkurrerer med Fujifilm X100F om førsteplassen når det gjelder kompaktkamera/gatekamera.  Ricoh GR III er et betraktelig mindre kamera i utstrekning og nesten halvparten så tungt, og bildevalitetsmessig fult på høyden med Fujifilm X100F. Det er et kamera som faktisk passer i en liten lomme, har APS-C bildesensor og er fire tusenlapper billigere enn Fujifilm X100F.

Det er dessverre alt for mange useriøse og lettvinte tester og omtaler der ute, så man må lete godt og lenge for å finne nettsider og aktører som faktisk vet hva de holder på med og skriver om.

Powered by SmugMug Owner Log In