Utsikten fra kontoret

Untitled photo

Det er fascinerende å tenke på at jeg bor midt i en natur som tusen på tusen av turister hvert år reiser lange avstander for å få et lite glimt av.  Der sitter de i sine busser og flytende hoteller mens de fyller opp minnebrikkene på kameraene med bilder og raske minner.

Og her sitter jeg på jobb, og ser ut på et av disse båthotellene og tenker. Etter jobb kan jeg ut og nyte naturen i fred og ro.

Ricoh GR III

Oooops.

Det er ikke alltid det går helt etter planen, men det går ann å berge seg inn.

Over er et eksempel på dette.  Bilder over er satt sammen av totalt 10 bilder som er sydd sammen.  For å få til dette har jeg panorert i tre høyder, men som det første bildet over viser, har jeg ikke gjort en god nok jobb her.  Det mangler to større områder i øvre del av bildet og et lite område i nedre del.

For å fylle inn de tomme områdene, brukte jeg verktøyet "Innholdstilpasset fyll" i PhotoShop.  Det er et relativt enkelt og kraftig verktøy som også kan brukes til å klone vekk uønskede elementer i et bilde.

Det endelige bildet ble relativt stort 130mp, så det egner seg for utskrift i høy kvalitet og i stort format.  Derfor er panorering både horisontalt og vertikalt en enkel og fin måte å få bilder med høy oppløsning for store utskrifter eller mye detaljer.  For panorering er det i den sammenhengen ofte lurt å bruke teleobjektiv og ikke vidvinkelobjektiv.

Pentax KP med Pentax DA* 300mm

17.mai

Untitled photo

17. mai klokka 0100-0300 var jeg satt opp som vakt for oransjerussen i Vik.  Som den fotoentusiasten jeg er, tenkte jeg at det kunne kombineres med litt nattfotografering.  På den tiden av året og døgnet ligger solen ikke så langt under horisonten i nord, og kan i klarvær gi et flott lys med fine farger.  I tillegg var det lette smale striper av skyer som også reflekterte sollyset og ga et fint fargespill.

Jeg valgte å ta 12 bilder av akkurat samme motiv med ±1,7EV, og satt sammen alle bildene ved bruke av stack median og stack maksimum.  På den måten får jeg fram mer dybde i bildet, reduserer bildestøyen og får fram litt mer diffuse skyer og vannspeil mens fjellene står fram som klare og skarpe elementer.  Dette er med å skape en fin dybde i bildet.

Pentax KP med Pentax 12-24mm

Fuglereir langs stien.

Untitled photo

Et fuglereir stappfull av tre "små" fugleunger, som presser seg sammen og er helt stille når det er fare på ferde, eller en ivrig fotograf som stikker et kamera rett over reiret.

Reiret ligger langs stien på vei fra Tenold opp til Varpet, og er ikke lett å oppdage hvis du ikke vet hvor det er.

For å ikke forstyrre fuglene for lenge, brukte jeg mitt lommekamera og tok 8-10 bilder i rask rekkefølge, og uten at jeg selv klatret opp for å lene meg over reiret.  Jeg strakk opp hånden et lite stykke over reiret og tok bildene i blinde uten å kunne se hvordan bildene ble før etterpå.  Det vil si 3 sekunder etterpå.  En kjekk naturopplevelse.

Ricoh GR III

RAW i stede for HDR

Redigert RAW fil

Untitled photo

HDR fra tre JPG filer ±1,5 EV

Untitled photo

Det to bildene over er fra en grafittivegg i Vik.  Det er stor kontraster i bildet mellom mørke og lyse områder, og er et motiv godt egner for HDR.  Så det jeg ville sjekke var om HDR med tre bilder ± 1,5 EVvil gi bedre resultat enn redigering av ei enkelt RAW bildefil.

Det første bildet viser ferdig redigert bilde fra RAW bildefile, og det andre bildet viser ferdig resultat etter å ha satt sammen tre bilder med HDR teknikk.

Jeg prøvde å få fram så likt resultat som mulig.  D.v.s. et resultat med et naturlig utseende.

Det som har overasket meg tidligere, og også i denne øvelsen, er hvor godt ei enkel RAW fil som utgangspunkt klarer seg i forhold til DHR teknikken.  Dette skyldes blant annet at moderne systemkameraer har et relativt stort dynamisk området som gir gode redigeringsmuligheter.  Dette forutsetter at man tar bilder i RAW format og ikke i JPG/JPEG format.

Kompaktkameraet jeg brukte i denne øvelsen, har en bildesensor i APS-C størrelse med svært god dynamisk område.  Dette gir svært gode RAW bildefiler for redigering.

Ricoh GR III

Powered by SmugMug Owner Log In