Koster i Sverige

På vei til ei ukes Kosterferie på Bergdalen.  Ricoh GR III

Koster i Sverige, like utenfor Strømstad.  Et flott ferieparadis for de som ønsker en ferie med frisk luft og natur.

Vi var tre familier som besøkte Koster første uka i juli.  Det vil si ei uke før fellesferien og det travleste feriekjøret starter.  Det er godt med feriefolk på Koster i denne uka også, men fremdeles i så passelige mengder at det ikke blir trengsel og stress.

Her er det overnattingsmuligheter for de som vil ligge i telt eller leie en leilighet, hytte eller hus.  Det er også hotell på øya for de som foretrekker det.  Og midt inne på Sør-Koster ligger en liten ICA butikk med det meste som trengs for å tilberede gode måltider på egenhånd.

Det er masse fritidsaktaktiviteter å ta seg til.  Sykling, gå turer langs flere stier, bading, kajak m.m.  Dette er ferieparadiset for de som liker å gire ned noen hakk og nyte den fine naturen og omgivelsene.  Og for en fotoentusiast er det en gylden anledning til å få tatt noen bilder av naturen og landskapet.  Med i kamerasekken fulgte mitt Pentax KP,  fire objektiver og SIRUI stativ.  I tillegg har jeg med mitt reisekamera som alltid er med på tur, i tilfelle det skulle dukke opp noen fine motiver og for generelle ferie og familiebilder.  Ricoh GR III.  Det tar flotte bilder med høy oppløsning og skarphet, og leverer raw-filer som er gode for etterarbeid.  Den eneste ulempen er at det bare har 28mm objektiv (ekvivalent med FF), så det har krevd litt tilvenning for hvilke motiv det er best egnet til.  Men det er et fantastisk kamera som er lite og lett å ta med seg over alt, og med bildekvalitet fult på høyde med APS-C systemkamera.

Untitled photo

Det er relativt mye skog og trær på Koster som gir god skjerming mot den nesten evige vinden ute i skjærgården, og en del av trærne har fått blitt gamle, krokete og mektige.  Bildet til venstre viser et av de flotteste trærne vi så på mens vi gikk en av de mange turstiene på øye.  Dette treet er som tatt ut fra en eventyrfortelling.  Fantastisk grener med tett løvverk som gir et eventyraktig opplevelse når man går under treet.

Untitled photo

Som kartet viser, fikk vi sett mye av øya på den uka vi var der.  Det ble mange flotte turer og opplevelser.  En fin kombinasjon av å gå langs asfaltveier, grusveier og stier, samt leiesykkel langs mange av veiene lagt til rette for dette.  Det runde merket på kartet viser Bergdalen, hvor vi overnattet mens vi opplevde Koster.

I tillegg til flotte stier i idylliske skogholt og langs skjærgården, finnes det mange flotte badestrender med langgrunne sandstrender og lune viker.  De finnes på flere plasser på både Nord- og Sør-Koster, og er et eldorado for barnefamilier og solbadere.  Man finner flere strendene rundt på alle kanter av øya, og man gjør lurt i å finne vindretningen før man velger strand for å finne de strendene i mest le for vinden.

Bildet under viser ei lita bukt på Nord-Koster som akkurat med le for vinden når man satte seg helt inntil bergveggen på den ene siden.

Björnsängen på Nord-Koster. Ricoh GR III

På stranda er det ikke bare rom for bading og bruning.  De som er litt yngre enn undertegnede har mer energi og spenst i kroppen, og bruker gjerne stranda til akrobatikk.  Da er det på plass med lynkjapp lukkertid og seriebilder.  Bildene over er av Bjarte Bjørnestad og Viljar V Vikestad som tar back-flip fra svaberget og ned på stranda.  Pentax KP med Pentax 24-70mm

Koster, som er ei øy, har naturlig nok mange flotte motiv ut mot havet.  Avhengig av været kan man fange mange flotte motiv med alt fra blikkstille vann til frådende bølger.  Få med flotte soloppganger eller solnedganger, eller kanskje få med fullmåne med et frådende hav under.  Her er det mange potensielle muligheter for en ivrig fotograf.

Uansett så kan man ikke gjøre noe med været, men prøve å finne motivene ut fra de forholdene som er tilgjengelige.  Under har jeg lagt ved noen bilder som jeg synes er med å beskrive Koster som mer enn bare et bade og friluftsparadis, men også ei øy med mange spennende og flotte motiv for ivrige fotoentusiaster.

Långevik på Sør-Koster.  Pentax KP med Pentax 24-70mm

Bildet over er tatt fra Rörvik på Sør-Koster, like etter at solen har gått ned bak horisonten.  Jeg hadde glemt igjen ND-flitrene mine hjemme, men effekten dette gir med mulighet for lang eksponering når det er relativt lyst lar seg lett etterligne for denne typen motiv.  I mitt kamera har jeg mulighet for å ta mange eksponeringer og blande disse sammen til et bilde.  Denne funksjonen kan derfor etterligne effekten til et enkelt bilde med lang eksponering.  For dette bildet tok jeg 55 bilder som er blandet med gjennomsnittverdien for hver pixel for å få den ønskede effekten.  Hvert bilde har en lukkertid på 1/10s, så totalt har dette bildet en eksponeringstid på 5,5 sekund.

Pentax KP med Pentax 12-24mm

Bildet over er tatt fra samme sted som det forrige bilde, og med samme teknikk.  Men dette bildet er satt sammen av 25 bilder i stede for 55 bilder.

Pentax KP med Pentax 12-24mm

Dette bildet er også tatt fra Røyrvik, men for dette bildet ville jeg få med litt av fuglelivet med det flotte kveldslyset.  Pentax KP med Pentax 24-70mm

Utsikten fra den høyeste toppen på Sør-Koster, Valfjell.  Ricoh GR III

På vei ned fra Valfjell på Sør Koster og med utsikt over Koster kirke.  Ricoh GR III

Naust ved Breivikshamn på Sør-Koster.  Pentax KP med Pentax 24-70mm

Til Selhamar

Overnattingstur til Selhamar i rekordvarme på fjellet.  Selve gåturen startet fra Bjergane og endte opp på Selhamar for overnatting.  Turen hver vei er på ca. 8,5km i relativt lett terreng.

Med god mat i sekken og, selfølgelig, kamera i sekken ble det en flott tur til Selhamar med innlagt matpause.  Litt begrenset med kamerautstyr når det skal med så mye proviant m.m. i sekken, så det var bare Pentax KP med Pentax 24-70mm objektivet som fikk være med.

Det var flott vær og varmt, men med bra med vind gikk det fint å gå på tross av varmen.  Vi var ikke mange på hytta, totalt 10 personer, så det var rikelig med plass.

Det ble noen småturer fra hytta for å sjekke ut noen fine bildestandpunkt før kveldsola varmet opp landskapet like før den gikk ned bak fjellene mot vest.  Så når kvelden endelig kom ble det en liten runde rundt området ved hytta for å ta noen bilder fra Selhamar og av Raudberg.

På tilbaketuren var det 26° i skyggen og delvist helt vindstille, så det ble en varm opplevelse med fjellsekk på ryggen.  Det er ikke ofte jeg har vært på fjelltur det vi har jaktet på skygge og vind, og helst begge samtidig, for å kjøle oss ned.

Under er noen av bildene som jeg tok fra turen, og selv var jeg mest fornøyd med bildet av Raudberg i kveldslys.

Raudberg i kveldslys

Raudberg i kveldslys.  Pentax KP med Pentax 24-70mm

Untitled photo

Selhamar i kveldslys.  Pentax KP med Pentax 24-70mm

Untitled photo

På vei mot Raudbergdalen og Selhamar.  Pentax KP med Pentax 24-70mm

Untitled photo

Pause på Gryteberget.  Pentax KP med Pentax 24-70mm

Untitled photo

På vei fra Raudbergdalen til Langavatnet.  Pentax KP med Pentax 24-70mm

Mettede farger

Det er interessant å se at landskapsbilder med svært overmettede farger får mye oppmerksomhet og likerklikk på sosiale medier som f.eks. instagram, facebook o.l.

Min yngste sønn viste meg bilder på instagram over en av de mest populære fotografene, som har enormt mange likerklikk på sine bilder, og der hele porteføljen består av svært mange landskapsbilder som har voldsomt mettede farger.  Han viste meg også to helt like bilder i porteføljen der det ene bildet hadde mer mettede farger enn det andre.  Bildet med de mest mettede fargene hadde enormt flere likerklikk enn bildet med litt mer moderat fargemetning. I den sammenheng vil jeg bare kommentere at begge bildene hadde klart svært unaturlig kraftige farger.

Jeg tok en helt uvitenskapelig test i familien på et bilde jeg tok i 2018.  Jeg har redigert bildet for å få bedre kontrast og fargemetning i forhold til hva som kommer ut i raw-formatet.  Raw-format bildene fremstår som matte, litt uskarpe og med lite fargemetning, og er ment for etterarbeid for å få fram et mer "riktig" bilde.  I etterarbeidet vil det for min del alltid bli litt mer fargemetning enn i virkeligheten, men jeg prøver alltid å være moderat i denne sammenheng.

For den uvitenskapelige testen, lagde jeg også en versjon der jeg la på godt med fargemetning og ytterligere kontrast for å lage et bilde jeg tror flere vil like enn mitt opprinnelig redigerte bilde.  Når jeg testet dette hjemme, var alle enige om at bildet som hadde fått den kraftigste redigeringen appellerte mest, selv om alle så at det var mer unaturlig.

Nedenfor har jeg lagt inn de to bildene, så kan dere gjøre en vurdering selv på hvilket av bildene dere liker best.

Bilde A

Untitled photo

Bilde B

Untitled photo

Hvilket bilde liker du best. A eller B

  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In